Maak kennis met Koen den Besten!

Wanneer ben je begonnen bij Hakkers?

Ik ben eind 2015 begonnen bij Hakkers als tekenaar/werkvoorbereider.

Waarom heb je voor Hakkers gekozen?

Na mijn afstuderen wilde ik graag gelijk bij een bedrijf aan de slag. Al van jongs af aan stond ik te kijken bij bouwprojecten in de uitvoering. Ik wist dan ook al snel zeker dat ik bij een bedrijf in de aannemerij aan de slag wilde. Tijdens mijn afstudeerperiode deed zich de kans voor om bij Hakkers te solliciteren, en die kans heb ik dan ook gepakt.

Wat me aansprak in Hakkers was het feit dat het een middelgroot bedrijf is met toen ca. 140 werknemers. Daardoor leken de lijntjes kort, wat in de praktijk ook gebleken is. Verder ken je je collega’s van kantoor persoonlijk en geldt dat ook voor een deel van de collega’s die buiten werken.

Ook speelde het mee dat er tijdens de sollicitatie gesprekken werd verteld dat we de mogelijkheid hebben om af en toe eens buiten op locatie te kijken. Ik vind het leuk om buiten te bekijken wat je zelf ontworpen/gemodelleerd hebt, en tips van het personeel van buiten te krijgen.

Omschrijving van een (gemiddelde) werkdag in de functie van tekenaar / werkvoorbereider:

Als tekenaar/werkvoorbereider bij Hakkers ben je voornamelijk bezig met het opstellen van zowel UO-tekeningen als werktekeningen voor onze eigen werkplaats. Soms dienen we bij projecten het gehele ontwerp te verzorgen, soms is het vanuit het bestek al verder uitgewerkt en dienen wij hier alleen nog UO- en/of werktekeningen voor te maken.

Op onze tekenafdeling maken we gebruik van AutoCAD en Tekla Structures. Via AutoCAD worden met name de 2D tekeningen opgesteld, van bijvoorbeeld heiplannen, damwandconstructies en betonnen deksloven (incl. wapeningstekeningen).

Staalconstructies werken we voornamelijk uit via Tekla Structures, waarin we deze 3D-modelleren. Het voordeel hiervan is dat je in 3D een beter inzicht krijgt in de uitvoerbaarheid van een constructie. Bepaalde conflicten zijn in het 3D model beter zichtbaar dan in AutoCAD (2D) en kunnen dus in eerder stadium worden opgelost.

Het uitwerken van constructies gebeurt altijd in goed overleg met afdeling Design & Construct en de uitvoerders. Meerdere keren per week heb ik (telefonisch) contact met uitvoering om alles op zo’n manier uit te werken dat het daadwerkelijk ook buiten te realiseren is. Je krijgt zo veel feedback van de uitvoering wat ik erg fijn en leerzaam vind.

De werkvoorbereiding duidt bij Hakkers met name op een stuk inkoop. Al dan niet in overleg met mijn leidinggevende ben ik verantwoordelijk voor een groot deel van de inkoop die bij de verschillende projecten komt kijken.

Verder heb je af en toe de gelegenheid om bij de werkplaats te kijken bij de prefabricage (zowel staalconstructies als betonelementen proberen we zoveel mogelijk aan onze werkplaats te prefabriceren) en hier door feedback van collega’s weer ervaringen op te doen die je in een volgend project mee kunt nemen.

Bovendien schuif je als tekenaar/werkvoorbereider altijd aan bij de project-overleggen.